قبل از سونوگرافی چه آمادگی لازم است ؟
قبل از سونوگرافی چه آمادگی لازم است ؟
– مثانه باید پر از آب باشد، زیرا مثانه پر همانند یک ذرهبین برای بررسی رحم و تخمدان ها در سونوگرافی عمل نموده و موجب شفافیت تصویر می شود. به علاوه مثاثه پر، گازهای روده را که مزاحم سونوگرافی هستند به بالا رانده و آنها را از صحنه تصویربرداری دور می سازد.
۲- نوشیدن آب، چای، آب میوه و دیگر مایعات برای پر شدن مثانه کافی است. لذا هیچگاه از داروهای ادرار آور، خصوصا بدون توصیه پزشک استفاده نکنید.
۳- در سونوگرافی از زنان باردار تا هفته دوازدهم حاملگی، مثاثه باید کاملا پر باشد، ولی برای ماه های بالاتر، نیازی به پربودن مثانه نیست.
۴- برای انجام سونوگرافی از داخل واژن، مثانه نیمه پر کافی است. در این حالت مثانه خیلی پر ایجاد مزاحمت می کند. بنابراین اگر در مواردی قرار باشد سونوگرافی از روی شکم انجام گیرد، ابتدا با مثانه پر مراجعه نمایید. سپس کمی از ادرار داخل مثانه در صورت لزوم تخلیه شده و سونوگرافی داخل واژن انجام می شود.
۵- سونوگرافی باید از روی پوست و با ژل مناسب انجام شود.
۶- وجود موی اندک در ناحیه سونوگرافی مزاحمتی ایجاد نمی کند، ولی در مواردی که موی بیش از حد در محل وجود دارد، باید قبل از انجام سونوگرافی نسبت به تراشیدن آن اقدام نمود.
۷- هنگم داشتن زخم باز نمی توان سونوگرافی انجام داد، زیرا ژل سونوگرافی موجب تحریک زخم یا آلودگی بیشتر آن می شود.
۸- همیشه قبل از انجام سونوگرافی، پزشک خود را از سابقه عمل های جراحی قبلی خود مطلع نمایید.
۹- انجام سونوگرافی داخل واژن در ماه های پایین حاملگی اشکالی ندارد و در ماه های بالاتر نیازی به انجام این روش نیست.
آمادگي بيمار جهت انجام برخي راديوگرافي ها
دنياي امروز شاهد پيشرفت هاي چشمگيري در علوم پيراپزشکي در تکنولوژي راديولوژي است.کاربرد اين علوم در کشور ما نيز به منظور تشخيص و درمان بيماري ها روز به روز اهميت بيشتري مي يابد از اين رو به متخصصان مجرب و نيز به پرستاران آگاه براي کمک به بيماران براي هر چه بهتر انجام دادن وظايف نيازمنديم .
لذا ما برآنيم تا براي آمادگي بيمار نکاتي را که بيشتر در اين بيمارستان مورد استفاده قرار مي گيرد يادآور شويم آماده کردن بيمار براي گرفتن راديوگرافي ساده شکم Kidnyureter Bladr= ( k-u-B) ( کليه – حالب – مثانه)
بررسي ساده از اعضاي دروني شکم مانند کليه ها – کبد – طحال، همچنين وجود گاز و مواد در روده ها و يا هوا و مايعات است .
آمادگي بيمار:
در عکسبرداري kuB بيمار بايد آمادگي قبلي داشته باشد يعني در شب قبل از راديوگرافي با تجويز مسهل هاي روغني و داروهاي جذب کننده گاز روده و يا داروهاي کمکي به منظور به حرکت در انداختن حالات طبيعي روده در صورت وجود يبوست در بعضي افراد و تخليه مثانه از ادرار، سعي شود تا موانع تصويري که کليه ها و دستگاه صفراوي و غيره را مي پوشاند از سر راه برداشته شوند اهميت اين موضوع در مواردي که منظور عکسبرداري سنگ ريزه هاي ادراري و يا حدود و اندازه اعضاي داخل شکمي است بيشتر نمودار مي گردد .
دستورات آمادگي برحسب وزن – سن – جنسيت و چگونگي حال عمومي و وضع بيماري تغيير مي کند.
با ديدن بيمار داروهاي لازم و مقدار مصرفي مناسب آن تعيين مي گردد البته مي توان در صورت فوريت بيماري، بدون اتلاف وقت در همان مراجعه اول بدون هيچگونه آمادگي قبلي عکس ساده شکم گرفت که در بسياري ازموارد يک عکس ساده فوري از شکم باعث تشخيص قطعي بيماري گرديده و اقدامات درماني اوليه تسريع گردد.
پرتونگاري از شکم در مواردي مانند آپانديست کوليک نفرتيک – تصادف – بلع اجسام خارجي – انواژيناسيون – پيچ خوردگي روده و غيره که آزمايش جنبه فوري دارد زمان بسيار مهم است آزمايش بدون هيچ آمادگي قبلي انجام مي شود.
اروگرافي ياIVP Intra venous Pyelogram
اروگرافي نامي است که به آزمايشات و تحقيقات دستگاه ادراري بعد از تزريق ماده حاجب اطلاق مي شود. در اين طريق براي نشان دادن طرز کار لگنچه ها و حالب ها از اروگرافين ۶۰% يا ۷۶% استفاده مي شود که از طريق داخل وريدي به بيمار تزريق مي شود بيمار بايد شام ساده اي ميل نمايد و از داروهاي ملين شب قبل از گرافي که معمولا روغن کرچک است مصرف نمايد تا روده ها از مدفوع خالي شود و شکم بيمار تميز گردد. روز گرافي بيمار بايد ناشتا باشد .
راديوگرافي مهره کمري
آمادگي بيمار (K-u-B) است شب قبل استفاده از مسهل و صبح گرافي ناشتا باشد.در اين پرتو نگاري ها بيمار بايستي قبلا آماده باشد زيرا در صورت پاک بودن روده ها، مهره ها بهتر ديده مي شود براي جلوگيري از پراکندگي اشعه بايد مثانه کاملا تخليه شود .
پرتونگاري u.G.I (معده)
بيمار پس از نيمه شب چيزي نخورد و بايد کاملا ناشتا باشد مدت زمان خالي بودن معده از غذا و مايعات حداقل ۸ تا ۱۰ ساعت است.
بيمار حتي از کشيدن سيگار و جويدن آدامس خودداري کند در غير اينصورت ترشح غدد بزاقي معده باعث بوجود آمدن مايع در معده شده در نتيجه باعث مي شود که تخليه معده دچار تأخير شود .
پرتونگاري مري :
در اين آزمايش بيمار احتياج به آمادگي قبلي و يا ناشتا بودن ندارد فقط اين آزمايش بلافاصله پس از خوردن يک غذاي سنگين نبايد انجام گيرد چون قورت دادن باريم غليظ در حين آزمايش بوسيله بيمار باعث تهوع و يا ناراحتي او خواهد شد .
آمادگي هاي لازم براي سونوگرافي :
* سونوگرافي کيسه صفرا
* بيمار حداقل ۶ ساعت قبل از آزمايش ناشتا باشد .
* سونوگرافي کبد – طحال – پانکراس و کليه ها هيچ آمادگي خاصي لازم ندارد .
* سونوگرافي شکم (در صورت وجود کيسه صفرا بايد ناشتا باشد)
* سونوگرافي کليه ها و مجاري ادراري – لگن (رحم و تخمدان – پروستات و مثانه ) حتما بايد مثانه پر باشد .
* سونوگرافي حاملگي کمتر از ۴ ماه احتياج به مثانه پر دارند و بالاي ۴ ماه آمادگي خاصي ندارند.
* سونوگرافي آپانديس (مثانه بايد پر باشد)